O DRUŠTVUŽELIM POSTATI ČLANLABORATORIJ DRUŠTVAOCENJEVANJAOKTETDRUŽENJANASVETI VINOGRADNIKOM

Vinogradniški oktet !

Pozdrav iz Šentjerneja

Šentjernej je prijeten kraj med reko Krko in Gorjanci, vzhodno od Novega mesta. Od leta 1995 je sedež istoimenske občine, ki zelo uspešno napreduje v razvoju industrije, obrti in urejenosti naselij. Šentjernej je prepoznaven po bližnji Kartuziji Pleterje, cvičku, sejmišču, 120-letni tradiciji kasaških dirk in po petelinu, ki je simbol kraja. Šentjernejčani smo veseljaki, ki radi ubrano zapojemo v veseli družbi in v organiziranih pevskih skupinah. Lahko se pohvalimo s štirimi pevskimi zbori, tremi okteti, pihalnim orkestrom in z ansambli narodnozabavne glasbe. Po številnih nastopih doma in v tujini je najbolj zaslovel Šentjernejski oktet, ustanovljen leta 1962. Pomlajen še danes neguje našo narodno in umetno pesem.

Od leta 1973 je bilo v Šentjerneju vsakoletno Srečanje oktetov iz Slovenije in zamejstva. Pobudnik in sprva organizator srečanja je bil Šentjernejski oktet. Veličastna prireditev je v senco dišečih lip na hipodrom privabila tudi več kot 40 oktetov in množico poslušalcev od blizu in daleč. Žal je čas prinesel svoje in priljubljenega srečanja ni več. Vendar naši okteti še vedno zavzeto nastopajo in z ubranim petjem razveseljujejo številne ljubitelje petja.

Starejši člani Šentjernejskega okteta, zvesti druženju in petju, so leta 1993 ustanovili Vinogradniški oktet. Kot pridelovalci in poznavalci cvička, najraje prepevajo vinske pesmi, kjer promovirajo naše avtohtono vino cviček, ki je po svojem izvoru plod znoja in truda malega dolenjskega vinogradnika.

Vinogradniški oktet že petnajsto leto deluje pod umetniškim vodstvom Janka Avsenaka. Namen ustanovitve je bil delovanje za potrebe Društva vinogradnikov Šentjernej, predvsem za promocijo cvička. Večina pevcev izhaja iz Šentjernejskega okteta, med njimi so tudi ustanovitelji Šentjernejskega okteta. Poleg nastopov doma in v širši Sloveniji, nastopajo tudi zunaj naših meja. Gostovali so že v Rusiji, Franciji, Nemčiji, Madžarski in Hrvaški. Bili pa so tudi pri naših rojakih v Ameriki in Kanadi. Vinogradniški oktet se lahko pohvali z izdano zgoščenko, ki ima naslov »Slovenc Slovenca vabi«.

Člani:

Tone Kovačič

Janez Kovačič

Jože Simončič

Alojz Simončič

Alojz Bambič

Tomo Prašnikar

Stane Švalj

Filip Mikuž

Umetniški vodja: Janko Avsenak


<BGSOUND SRC="oktet.wma">